Araç çubuğuna atla

Couchbase XDCR Operasyonu

Cross Data Center Replication (XDCR), verilerin farklı lokasyonda yer alan bir cluster’da yedeklenmesine/replika edilmesine olanak tanır. Cluster’lar arasında verileri çoğaltır. Olası bir data center hatasında verilerin korunmasına ve kesinti olmadan verilerin erişilebilir olmasını garantiler. Kritik operasyonlar için son derece gerekli bir operasyondur. Verileriniz ana cluster’da bulunan bucket’lardan, diğer data center’da ki aynı isimli bucket’a eş zamanlı olarak, tek yönlü veya çift yönlü olarak iletilir. Couchbase bu replika işlemini sertifikalı olarak güvenli bir şekilde yapmanıza olanak tanır.

XDCR Topolojileri

Tek Yönlü: Bu topoloji, birincil olarak verileri yedeklemek amaçlı kullanılmaktadır. Data Center A’da barınan bucket’larda ki datalar Data Center B’ ye tek yönlü olarak iletilir ve verilerin yedeklenmesini sağlar.

Çift Yönlü: Bu topolojide, bir veri merkezinde bulunan veriler belirtilen başka bir hedef cluster’da çoğaltılır ve aynı zamanda ikinci cluster’da yer alan veriler de ana cluster’a geri kopyalanır. Bu durum, her iki cluster’da verilerin aktif olarak sunulmasına olanarak sağlar, bu da uzak coğrafyalardaki kullanıcılar ve uygulamalar için daha hızlı veri erişimi sağlayabilir.

Diğer Toplojiler; Couchbase, çift ve tek yönlü topolojiler haricinde halka topolojisi gibi karmaşık XDCR operasyonlarına da izin verir. Aşağıdaki görselde halka topolojisi örneği verilmiştir.

Alttaki görselde olduğu gibi kendi lab ortamımızda bir örnek yaparak tek yönlü XDCR operasyonunu açıklayacağım.

Data Center A cluster’ımızda 31.591 document içeren travel-sample adında bir adet bucket mevcut. Bu bucket içerisindeki dökümanları Data Center B’ye replika edeceğim.

Data Center B’de herhangi bir bucket mevcut değil. Bunun için Cluster A’da ki ile aynı isimie sahip travel-sample bucket’ını oluşturucağım.

travel-sample dökümanı Cluster B için de oluşturuldu ve görüldüğü üzere hiç bir döküman yok. XDCR ile Cluster A’da ki 31.591 adet dökümanı Cluster B’ye replika edeceğim.

Bunun için Cluster A’dan XDCR bölümüne gelip ADD REMOTE butonuna tıklıyorum ve Cluster B’nin bilgilerini giriyorum.

Enable Secure Connection diyerek XDCR bağlantısını sertifika ile güvenceye alıp verileri sertifikalı olarak replika edebilirz. Certificate için Cluster B’den Security bölümünde Root Certificate diyerek sertifikaya ulaşabiliriz.

Save dedikten sonra Data Center B eklenmiş olacaktır.

Add Replication butonuna basarak, Cluster A’da ki replika etmek istediğimiz bucket’ı ve Cluster B’ de oluşturduğumuz bucket’ı seçerek, iki bucket arasında replikasyonu başlatabiliriz.

İki cluster arasında iletişim sağlandı. Status kısmında ‘replicating’ yazısını görebilirsiniz. Bu, replikanın aktif olduğunu göstermektedir. Cluster A’da ki travel-sample bucket’ına yeni eklenecek olan bir döküman eş zamanlı olarak Cluster B’de ki travel-sample bucket’ına yazılacağı anlamına gelir.

Görüldüğü üzere Cluster B’de ki travel-sample bucket’ının da document sayısı 31.591 oldu.

Cluster A’ dan Outgoing Replications sekmesinde replication operasyonunu durdurabilir ve monitor edebilirsiniz.

Database Administrator at Nubes Bilişim Danışmanlık ve Ticaret A.Ş - http://www.cansayin.com - https://www.linkedin.com/in/can-sayın-b332a157/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top